98-Memûriyet görevinde iken üzerimize hak geçmemesi için nelere dikkat etmeliyiz?
Memûriyet görevinde iken üzerimize hak geçmemesi için nelere dikkat etmeliyiz, meselâ boş vakitlerde telefonla ilgilenmek ya da haber sitelerinde gezinmek ne kadar doğru?
Bir insanın bir yerde çalışması demek onun o kişiler tarafından kirâlanması demektir. Buna fıkıh dilinde ecîr-i hâs derler. Ecîr-i Hâs yevmiyeci kabilinden zamanının hapsedilmesine mukâbil ücret almandır. Bu zaman zarfında ne için kiralanmışsan o hizmeti yapmak ile memûrsun. Şahsî ihtiyâçlar derken olması gerekenden (namâz, yemek ve tuvalet gibi) bahsetmiyoruz, bunlar zâten istisnâ edilmiştir. Bunun hâricinde “benim şahsî işlemlerim var, onları yapayım” velev ki oturduğu yerden yapsın bu aslında bir nebze o işverenin hakkına tecâvüzdür.
Kişi “ben işverenin işini aksatmıyorum” diyebilir bu önemli değildir. Mâdem ki o zamanın tamamına karşılık bir ücret veriliyorsa o ücretin karşılığında zamanının tamamını o kişiye ayırman gerekir. Özellikle kamuya taallûk ediyorsa hak sâhibi patronun değil kamu (bütün insanlar) olur. Bu gibi şeylerde ciddi anlamda titiz davranmak gerekir.